Stravaganza

Stravaganza is een kinderboekenserie geschreven door de Britse kinderboekenauteur Mary Hoffman. De verhalen spelen zich af in Islington, een wijk van Londen, en een aantal steden in het fictieve Talia. Het Italië van de renaissance staat voor deze fictieve wereld. Stravaganza zou oorspronkelijk een trilogie worden (bestaande uit Stad van Maskers, Stad van Sterren en Stad van Bloemen), maar door het grote succes besloot Hoffman om er nog drie delen aan toe te voegen: Stad van Geheimen, Stad van Schepen en Stad van Zwaarden. De reeks werd afgesloten in Engeland in de zomer van 2012 en in Nederland en België in januari 2013. De Nederlandse vertaling is verzorgd door Annelies Jorna.

Naast onze wereld is er nog een parallelle wereld, die echter zo’n 450 jaar achterloopt op de onze. Een speciaal genootschap van stravaganti (opgericht door Engelsman dr. William Dethridge nadat hij in de parallelle wereld strandde) reist tussen Talia, dat sterk lijkt op ons zestiende-eeuwse Italië, en Engeland in onze wereld. Om van de ene naar de andere wereld te reizen heeft elke stravagante een persoonlijke talisman. Een aantal Londense jongeren van de Barnsbury-school uit onze tijd krijgen bij toeval een talisman in handen en reizen in hun slaap naar verschillende steden in Talia. Daar komen ze voor grote gevaren te staan. De familie Di Chimici, van oudsher de grote vijand van de stravaganti, wil het geheim van het stravageren achterhalen om zo hun macht en rijkdom nog verder uit te breiden. Hiervoor gaan ze spionage, complotten en moord niet uit de weg. De stravaganti uit onze wereld moeten hun Taliaanse vrienden zien te helpen, maar tegelijkertijd voorkomen dat hun geheim in de handen van de Chimici’s valt.

Padavia heet in Talia niet „Stad van Geheimen“, maar „Stad van Woorden“.

Lucien Mulholland, een tiener die herstellende is van chemotherapie die hij moest ondergaan vanwege een hersentumor, krijgt van zijn vader een gemarmerd notitieboek waar hij in kan schrijven wanneer zijn keel pijn doet door de chemo. Wanneer hij in slaap valt met het boek in zijn handen, wordt hij wakker in het betoverende Bellezza, een Venetië-achtige stad in Talia (dat sterk lijkt op het Italië van de renaissance). De stad wordt geregeerd door de mooie en machtige duchessa. Hier ontmoet Lucien de avontuurlijke Arianna Gasparini en de mysterieuze Rodolfo Rossi. Rodolfo is een stravagante, een geheime reiziger tussen zijn wereld en die van Lucien. Stravaganti maken gebruik van talismannen (een voorwerp uit de andere wereld) om hun reizen te kunnen maken. Maar hoewel Bellezza een prachtige stad is, ligt er ook gevaar op de loer, vooral voor degenen in de omgeving van de duchessa.

Georgia O’Grady wordt regelmatig gepest door Russell, haar stiefbroer. Haar enige ontsnappingsmogelijkheid is paardrijden. Wanneer Georgia in slaap valt met een beeldje van een gevleugeld paard in haar hand, wordt ze wakker in een stal in Remora (de Taliaanse variant van Siena), een stad verdeeld in twaalf secties aan de hand van de tekens van de dierenriem. Hier ontmoet ze de familie Montalbani, bestaande uit onder andere stalmeester Paolo en zijn zoon Cesare. Paolo is een stravagante, net als Rodolfo, en vertelt Georgia (die voor een jongen wordt aangezien en Giorgio wordt genoemd) dat ze op een zeer bijzonder tijdstip is gekomen: een paardenrace bekend als de Stellata (die sterke gelijkenissen met onze Palio di Siena vertoont) is in aantocht. Het twaalfde van de Ram, verbonden aan Bellezza en waarin de Montalbani’s wonen, hebben al vijfentwintig jaar niet meer gewonnen. Ze hopen dat de geboorte van een zeldzaam gevleugeld paard hun het geluk zal brengen dat ze nodig hebben.
De Chimici’s, de antagonisten van het eerste boek, willen dat de Ram verliest. Ze willen Arianna, de nieuwe duchessa van Bellezza, ervan overtuigen zich bij hen aan te sluiten door te trouwen met Gaetano de Chimici, de niet erg knappe maar aardige derde zoon van het hoofd van de familie: hertog Niccolo di Chimici. Gaetano is bereid naar zijn vader te luisteren, maar besteedt zijn tijd liever aan studeren en het zorgen voor zijn jongere broer Falco, die door een ongeluk met een paard kreupel is geworden.
Lucien, de hoofdpersoon van het eerste boek, is nu een bewoner van Bellezza en staat bekend als Luciano. Andere personages uit het eerste boek, zoals Arianna, Rodolfo en Silvia (de voormalige duchessa) komen ook terug.

Sky Meadows, een tiener wiens moeder herstellende is van CVS, is verlegen en teruggetrokken. Hij heeft het gevoel dat hij zijn moeder moet beschermen, en durft het meisje op wie hij een oogje heeft niets te vertellen. Dit komt gedeeltelijk door haar vrienden: een meisje met haar gestreept als een tijger, en een jongen die de schermkampioen van de school is. Dit alles verandert wanneer Sky een parfumflesje vindt en in slaap valt met het flesje in zijn hand. Hij wordt wakker in Giglia (de Taliaanse versie van Florence), waar de abt-apotheker en stravagante broeder Sulien op hem wacht. Sky, in Talia bekend als novice Celestino Pascoli, bevindt zich plotseling in een wereld vol kunst en intrige terwijl de Chimici’s zich voorbereiden op vier huwelijken. Bellezza’s jonge duchessa raakt wederom betrokken als zij uitgenodigd wordt door Gaetano di Chimici, één van de bruidegoms en een vriend van Arianna. Ze komt ook naar Giglia vanwege een beeld dat van haar gemaakt wordt door Giuditta Miele, een befaamde kunstenares en stravagante. Ondertussen bereikt de rivaliteit tussen de families Di Chimici en Nucci een hoogtepunt.
Luciano, Arianna, Georgia, Falco di Chimici (nu Nick Hertog, geadopteerde zoon van de Mulhollands) en andere belangrijke personages uit eerdere boeken keren terug.

In Stad van Geheimen gaat het verhaal van Luciano en Arianna verder: Luciano gaat studeren in Padavia, de Taliaanse variant van Padua. Nog een stravagante uit de moderne wereld verschijnt: de dyslectische maar extreem intelligente Matt, wiens talisman een boek is. Matt verschijnt in het scriptorium van de Universiteit van Padavia, waar hij Constantin ontmoet, een professor in de retorica en tevens stravagante.
Tijdens zijn bezoekjes aan de stad ontmoet Matt Luciano, die aan de universiteit studeert, en Arianna, die Luciano bezoekt in haar vermomming als jongen. Maar Matts onzekerheid omtrent zijn dyslexie beperkt hem, en zijn ontdekking van andere stravaganti in zijn eigen wereld zorgen voor meer problemen dan hij aankan.
Ondertussen gaan de Chimici’s door met hun pogingen Noord-Talia te verenigen onder hun bewind. Ze overtuigen de heerser van Padavia ervan nieuwe regels tegen occulte praktijken in te stellen, zodat stravaganti gemakkelijker opgespoord kunnen worden. Zowel Matt als Luciano, die veel van de Chimici’s te vrezen heeft na de dood van Hertog Niccolo, zijn in gevaar.

Isabel Evans, bijgenaamd Bel, is tien minuten jonger dan haar tweelingbroer Charlie en staat al haar hele leven in zijn schaduw. Charlie is getalenteerder in alles wat hij doet en is ook een aardige jongen met veel vrienden. Isabel probeert zo min mogelijk aandacht te trekken en concentreert zich op haar enige unieke talent: kunst. Maar wanneer ze met behulp van een zakje mozaïek afreist naar Classe, de Taliaanse versie van Ravenna, komt ze terecht in een wereld van handelaars, piraten en mozaïeken. Terwijl de stad zich voorbereidt op een aanval vanuit het oosten, komt Isabel erachter dat ze een cruciaal onderdeel is van de verdediging van de stad. Ze grijpt de kans om eindelijk haar ware kracht te vinden en indruk te maken op haar broer.
Alle eerdere stravaganti komen voor in dit boek, net als diverse leden van de familie Di Chimici en bijpersonages uit Engeland en Talia.

Laura, de beste vriendin van Isabel, is ongelukkig en heeft haar toevlucht genomen tot zelfverwonding. Maar Laura is een stravagante, iemand die kan reizen door tijd en ruimte. Wanneer ze haar talisman, een kleine zilveren dolk, vindt, stravageert ze ermee naar Fortezza, een stad die lijkt op Lucca in Italië. Ze ontmoet haar stravagante, een zwaardsmid. Maar Laura ontmoet ook de charmante en aantrekkelijke Ludo, en valt voor hem. Hun liefde voor elkaar wordt echter getest wanneer Ludo de kroon van Fortezza opeist en Laura vecht aan de kant van de stravaganti, zijn tegenstanders.

De personages zijn georganiseerd aan de hand van hun geografische associatie.

Lucien Mulholland (Luciano Crinamorte)

Arianna Gasparini (Arianna Rossi)

Rodolfo Rossi

Silvia Bellini (Silvia Rossi)

William Dethridge (Guglielmo Crinamorte)

Leonora Gasparini (Leonora Crinamorte)

Rinaldo Di Chimici

Georgia O’Grady (Giorgo Credi)

Paolo Montalbano

Cesare Montalbano

Falco di Chimici (Nicholas „Nick“ Hertog)

Gaetano di Chimici

(Groot)Hertog Niccolo di Chimici

Ferdinando di Chimici (Paus Clementius IV)

Sky Meadows (Celestino Pascoli)

Sulien Fabriano (broeder Sulien)

Sandro (broeder Sandro)

Giuditta Miele

Fabrizio di Chimici

Matt Wood (Matteo Bosco)

Professor Constantin

Isabel ‚Bel‘ Evans (Isabella)

Flavia

Andrea

Filippo Nucci

Beatrice di Chimici

Hertog Germano Mariano

Laura Reid

Fabio della Spada

Ludovico „Ludo“ Vivoide

Enrico Poggi

Guido Parola

Filippo di Chimici

Valeria en Gianfranco Gasparini

Vicky en David Mulholland

Maura O’Grady

Russell

Mortimer Goldsmith

Aurelio en Raffaella Vivoide

Alice Greaves

Ayesha

Charlie Evans